Her på siden får vi mange spørgsmål om Hiv og en af dem som går igen eller delvist går igen, er hvorvidt om man kan komme i fængsel for at smitte andre med HIV. Det vil vi kort i dette indlæg forsøge at give et svar på i samarbejde med Hviid Advokater.
Straffelovens § 252
Straffelovens paragraf 252 foreskriver at man ikke må udsætte andre for hensynsløs fare og smitte folk med uhelbredelige sygdomme. Dette betyder de juire – det vil sige i teorien, at man ikke må smitte andre med HIV, men der har tidligere været kendelser der fra højesteret, der kom frem til at en hiv-smittet mand ikke kunne dømmes efter denne paragraf på trods af, at han havde haft ubeskyttet sex med adskillige kvinder, selvom han var bekendt med at han var smittet med Hiv.
Årsagen til at dommen faldt ud til fordel for den HIV-smittede mand var at man på grund af de store fremskridt inden for lægevidenskaben ikke længere kan betegne hiv-smittede for at lide af en uhelbredelig og direkte livstruende sygdom fordi, at mange hiv-smittede lever mange år med sygdommen, hvilket for dommeren var et springende punkt.
Efterfølgende nedsatte folketinget i 2011 et uafhængigt ekspertudvalg der skulle kulegrave lovgivningen på området og den forslog efterfølgende, at det at smitte en anden person med HIV ikke burde være strafbart. I forhold til straffelovens paragraf 252 styk 2, kan en overtrædelse ellers udløse en fængselsdom på helt op til otte års fængsel.
Videre konsekvenser for Hiv-smittede
Efterfølgende valgte Folketinget dog ikke at ændre Hiv-lovgivningen i Danmark hvilket betyder, at det teknisk set eller de facto stadig er strafbart at smitte andre med HIV, men med grobund i domstolenes praksis skal man som HIV-smittet ikke frygte at blive dømt.
Derudover så er man heller ikke som HIV-smittet i Danmark til at oplyse andre om at man er Hiv-smittet. Dette gælder for eksempel ved tandlægen. Både tandlæge og i særdeleshed tandlæger har stor risiko for at komme i kontakt med en HIV-smittet persons blod, men på trods af dette så er hygiejnereglerne for tandlæger og almindelige læger allerede designet til at forhindre overførslen af HIV.
Stadig en god ide at oplyse tandlæger om sin hiv-status
På trods af at man ikke er juridisk forpligtet til at oplyse om sin HIV-status, så kan det ikke desto mindre være en god ide at gøre alligevel. Årsagerne til dette er først og fremmest at HIV ofte giver problemer i mundhulen. Især ens slimhinder kan blive påvirket af sygdommen, og du har derfor et særligt behov for hjælp til forebyggelse af disse symptomer. Samtidig er behandleres kendskab til din sygdom med til at beskytte dig mod fejlbehandling, der kan have store konsekvenser, hvis dit immunforsvar er svækket. Hvis du selv mangler at få dine tænder eller din mund tjekket, kan vi varm anbefale denne side.